Forbudt ved lov å fikse badet selv

Foto ab juhansonin (flickr)Etter 1. juli er våtrom blitt søknadspliktig, skrives det i artikkelen Forbudt å fikse badet selv  i Huseiernes landsforbunds magasin Hus & Bolig (nr 5 i 2010).  Dette innebærer at alle som skal bygge, eller renovere et bad, er pliktig til å søke kommunen om tillatelse.  Hensikten er å redusere antallet våtromsskader i norske bygg.

De nye bestemmelene er nedfelt i  Plan- og bygningsloven . Endringene som trådte i kraft sommeren 2010 kan du lese mer om på bygg.no.

Endringene i loven gjør at  du nå tvunget til å kontakte en håndverker som er godkjent av kommunen- det vil si at foretaket er registrert med ansvarsrett. Håndverkeren vil så måtte fylle ut de nødvendige papirene for å få godkjennelse av kommunen til å sette i gang arbeidet.

Dette vil nok fordyre en badeoppussing en del (kommunen ta gebyr for behandling av søknaden, og det medgår mer tid), men enda dyrere kan det bli dersom du velger å omgå regelverket: Selger du en leilighet med et bad som er bygget ulovlig er dette per definisjon en mangel. Dermed kan kjøperen komme med et mangelkrav, skriver advokat Anders Leisner. Og oppstår det vannlekkasje fra badet vil du kunne få rettet erstatningskrav mot deg. I tillegg kan både den som utfører og lar utføre oppussing uten godkjennelse fra kommunen risikere bøter på inntil 50 000 kroner.

Sommeren 2011 vil det også bli krav om uavhengig kontroll av våtromsarbeider.

For deg som ønsker å lese hele artikkelen: Magasinet Hus & Bolig nr 5 i 2010 er i salg nå. Du kan også abonnere på magasinet som nettutgave, via Huseiernes landsforbunds nettsider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *